onsdag 5 maj 2010

"Han är en mycket bra ”dålig” författare"

Orden kommer från en engelsman som fått uppdraget att skriva en bok om fenomenet Stieg Larsson och hans osannolika framgångar med Milleniumtrilogin.
Vad menar karln?
Han förklarar själv att handlingen i trilogin och framför allt Lisbeth Salander är så osannolika och grovt överdrivna att dom inte är trovärdiga, men att Larsson lyckas få oss nyfikna nog att läsa vidare och vilja veta varför och hur.
Att sälja många böcker gör författaren båda glad och rik. Ja, åtminstone glad i alla fall. För att sälja många böcker behöver man ha många köpare ...
Skulle det alltså finnas en formel som säger att en bok ska vara tillräckligt bra för att bli publicerad men samtidigt tillräckligt "dålig" för att vi vanliga dödliga ska klara av eller ens vilja läsa?
Är gemene man inte fina nog i kulturella sammanhang? Kanske rent av lite korkade och lite simpla? Vulgära?
Är en bok av bra litterär standard om få klarar av att förstå eller ens orkar ta sig igenom den? När Nobelpriset i litteratur delas ut känns det ofta så. Fast en vän till mig sa vid tillfälle att det bara finns två krav på en nobelpristagare och det är att vara man och att dessutom vara gravt alkoholiserad ;-) Nu svajjar den teorin en aning i och med att flera av priserna delats ut till kvinnor. Hur dom har det med spriten vet jag inte?

Förslag till framgångsformel
= en näve action parat med korta kapitel och cliffhangers i vartenda ett av dom + en matsked eller två av enkelt journalistspråk + en nypa skvallertidningsfrosseri + en tesked sex och våld + en deciliter ond bråd död.

Vad tror ni?

Jag återgår i alla fall till mitt manus och gör det jag gör. Att snegla på andra eller fundera över hur man bäst gör för att sälja, det får någon annan pyssla med. Jag njuter av att skriva och hoppas att det blir njutbart och spännande att läsa ändå ...

Och att Larsson och Mankell och Läckberg säljer som smör i andra länder, gör att nordiska författare får mer uppmärksamhet. Det är inte illa jobbat med tanke på att amerikanerna knappt vet var Sverige ligger.
Och, nu kommer ju Hollywood till Stockholm, tack vare herr Larsson! Bara att hålla utkik efter Brad Pitt och gänget på söder ;-D

Ingrid E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar